Recept röviden
A kenyérsütőnk
Szeptemberben vettünk egy kenyérsütő gépet, mégpedig egy Gorenje BM 900 BKC típusút. Használtan vettük, az edénye kerámia bevonatos és nem teflonos, de sajnos meg van sérülve. Ennek ellenére nagyon jól használható.
Ez a kenyér még 4 percig kelt, aztán elkezdett sülni.
A sütés első 10-15 percében is képes még
behorpadni a kenyér, mint ahogy az ezzel is történt
(ez az, ami a bejegyzés végén
a fakanalas képen van).
A recept
Több próbálkozás után sikerült kitalálnunk a megfelelő receptet.
A kenyérsütéshez használt kellékek:
- szilikon ecset (az edény olajjal való kikenéséhez)
- mérőkanál: a kenyérsütőhöz járt, az egyik vége "teáskanál" (TK), a másik "evőkanál" (EK)
- műanyag edény: a mérőpohár nem volt benne a csomagban, helyette egy műanyag edényen jelöltük be az "1 adag" lisztet. Ez kb. 110 g fehér lisztnek felel meg.
- befőttes üveg: 270 ml-nél rajzoltunk rá egy vonalat, annyi víz kell
- kávédaráló: lenmag, zabpehely darálásához
- műanyag kiskanál: ezzel szoktuk kikotorni a maradék "port" a kávédarálóból
- fém szűrő, konyharuha: a konyharuhába bugyolálva, a fém szűrőben szoktuk lehűteni a kenyeret
- fém kampó: a kenyérsütőhöz járt, ezzel lehet kiszedni a keverő lapátot a kenyérből, ha beleragadna
Hozzávalók:
- 1 EK olaj (mi csak érzésre öntünk az edénybe olajat és elkenjük a szilikon ecsettel)
- 270 ml víz
- 1.5 TK só
- 1 EK cukor
- 2 EK lenmag
- 4 EK zabpehely
- 2 adag fehér búzaliszt
- 2 adag teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- kb. 0.75 TK instant sütőélesztő
- 2-3 EK tökmag
Elkészítés:
- A szilikon ecsettel elkenjük a kenyérsütő edényének oldalán az olajat, beletesszük a keverőlapátot az edénybe és azt is bekenjük olajjal,
- a 270 ml hideg csapvizet kb. 10 másodpercre betesszük a mikróba (mi nem szeretünk meleg csapvizet használni főzéshez, de az élesztő miatt jobb, ha nem jéghideg a víz),
- a vizet beleöntjük az edénybe,
- a sót és a cukrot is beleöntjük az edénybe,
- a lenmagot és a zabpelyhet ledaráljuk, beleöntjük az edénybe (mi egymás után szoktuk darálni, előbb a lenmagot, utána a zabpelyhet, mert ez utóbbi szárazabb, így nem lesz annyira koszos a kávédaráló a végén),
- a liszteket is beleöntjük az edénybe,
- a liszthalom tetején készítünk egy kis gödröt az élesztő számára. Fontos, hogy az élesztő ne érjen hozzá a vízhez!
- Ezután az élesztőt beleöntjük a gödörbe.
Ezután az edényt beletesszük a kenyérsütő gépbe. Bekapcsoljuk a gépet. Mi kapcsolós elosztóhoz csatlakoztattuk a gépet, így könnyebb kezelni, mert egyébként nincs rajta bekapcsológomb. Mi a 3-as programot szoktuk használni (teljes kiőrlésű kenyér), sötét héjszínt és 700 g-os töltetet. Ez utóbbi kettőt külön-külön gombbal lehet állítani a gépen. Ez a program így 3 óra 32 perces. Visszafelé számol. Dagaszt, keleszt, dagaszt, keleszt, aztán süt. A második dagasztásnál kb. 2:45-nél sípolni szokott. Akkor szoktunk belerakni 2 vagy 3 EK tökmagot.
Információk, praktikus tanácsok
Mennyi a 0.75 TK élesztő?
![]() |
Kb. 0.75 TK élesztő: ez egy korábbi próbálkozás, mostanában nagyjából a piros vonalig töltjük élesztővel a "teáskanalat". |
A tészta
Az első dagasztás közben általában szép golyóvá összeáll a tészta. A gép ablaka bepárásodik, de ha belevilágítunk, akkor azért valamennyire lehet látni, hogy mi a helyzet. Ugye kelt tésztára nem nyitogatjuk a sütőt (csak amikor sípol, hogy lehet bedobálni a magokat).
A sütés az utolsó 1 órában történik.
Ha túl sok az élesztő, akkor hajlamos felfújódni, aztán összeesni a tészta.
Az is fontos, hogy ne pont akkor szellőztessük ki a konyhát, amikor megy a kenyérsütő. Főleg, ha kint hűvös van. Nehogy összeessen a kenyér.
Mikor érdemes kiszedni a kenyeret?
Miután lejárt a program, ez a fajta gép még 1 órán át melegen tartja a kenyeret. Ha kikapcsoljuk a gépet, akkor persze nem tartja melegen.
Nem érdemes a frissen kisült kenyeret kiszedni az edényből, mert odaragad a falához és fakanállal kell lefeszegetni, ami ugye nem kíméli az edény bevonatát.
A gép kikapcsolása után kb. 15-20 percet legalább várni kell (lecsukott fedéllel), hogy hűljön egy kicsit és átnedvesedjen a kenyér. Akár 1 órát is hagyhatjuk hűlni. Ezután meg lehet próbálni kiborítani az edényből. Ha könnyen jön, akkor oké, ha nem, akkor még várni kell. Így nedves lesz a héja a kenyérnek, de legalább az edény nem sérül. Mi be szoktuk bugyolálni egy tiszta konyharuhába és egy fém szűrőben hagyjuk száradni úgy, hogy a kenyér alja van felfelé. A teteje nem lesz nedves.
Szóval, ha megszáradt a kenyér héja, akkor mi műanyag dobozba szoktuk tenni és 2-3 nap alatt elfogyasztjuk. Még egy ehető kenyerünk sem penészedett meg.
Ha a keverő lapát benne maradna a kenyérben, akkor a kenyérsütőhöz kapott fém kampóval ki lehet szedni.
Variációk
Képek
túl korán akartuk kivenni: kellett a fakanál...
az aljának nagy része ráragadt a kenyérsütőre, de
fakanál nélkül kijött. Szóval mondhatjuk határesetnek.
teljes kiőrlésű kenyérnél megszokott dolog.
Az oldalán látszik, hogy nem keveredett el
tökéletesen a tészta, de
ennek ellenére finom lett ez a kenyér is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése