Kenyérsütő típusa: Gorenje BM 900 BKC
Hozzávalók:
- 1 EK olaj (mi csak érzésre öntünk az edénybe olajat és elkenjük a szilikon ecsettel)
- 270 ml langyos víz
- 1.5 TK só
- 1 EK cukor
- 2 EK darált lenmag (elhagyható)
- 4 EK darált zabpehely vagy zabpehelyliszt (elhagyható)
- 2 adag (kb. 220 g) fehér búzaliszt
- 2 adag (kb. 220 g) teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- kb. 0.75 TK instant sütőélesztő (lásd a képet lejjebb)
- 2-3 EK tökmag
Elkészítés:
Fontos a hozzávalók adagolásának sorrendje! Először az olaj, víz, só, cukor, aztán a darált dolgok, aztán a lisztek és végül az élesztő. A második dagasztás közbeni sípoláskor pedig a tökmag kerül a kenyérbe.
Mi a 3-as programot szoktuk használni (teljes kiőrlésű kenyér), sötét héjszínt és 700 g-os töltetet. Ez utóbbi kettőt külön-külön gombbal lehet állítani a gépen. Ez a program így 3 óra 32 perces.
![]() |
Kb. 0.75 TK élesztő: ez egy korábbi próbálkozás, mostanában nagyjából a piros vonalig töltjük élesztővel a "teáskanalat". |
Részletes útmutató és hasznos tanácsok ebben a bejegyzésben olvashatóak. Például: nem mindegy, hogy mikor próbáljuk kiszedni a kisült kenyeret a gépből.
Nekem szerencsém volt, mert az eredetit kóstolhattam. Nagyon jó állagú, szép formájú és jó ízű volt!!!!
VálaszTörlésMár én is sütöttem, de még nem sikerült tökéletesre :)
Azért mindegyik fincsi volt, csak a külalakján lehet még javítanom :D